Σκοπός της νέας αυτής διδακτικής ενότητας είναι «η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης», όπως αναφέρει η τροπολογία του ΥΠΑΙΘ.
Με απόφαση λοιπόν, της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και κατόπιν εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ορίζονται ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των θεματικών κύκλων της διδακτικής ενότητας και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων, ο αριθμός και οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των θεματικών, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών και οδηγίες για την οργάνωση και την υλοποίηση σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων για τους εκπαιδευτικούς.
Οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά 2021 – 22 προβλέπουν μεταξύ άλλων: «Εισάγεται η διδακτική ενότητα με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στο πρόγραμμα σπουδών και στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των τύπων σχολικών μονάδων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές.
Παράλληλα, προβλέπεται η εισαγωγή δραστηριοτήτων στην αγγλική γλώσσα στα νηπιαγωγεία, που μέχρι τώρα εφαρμοζόταν πιλοτικά, στοχεύει σε δράσεις για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με τα αγγλικά μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων.
Με υπουργικές αποφάσεις, καθορίζονται όλα τα ζητήματα σχετικά με τη ν εφαρμογή των προαναφερόμενων εκπαιδευτικών δράσεων (ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των θεματικών ενοτήτων καθενός εκ των θεματικών κύκλων, ο αριθμός και οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών, η διάρκεια ενασχόλησης των μαθητών με την αγγλική γλώσσα κλπ)
Ανακατανέμεται ο χρόνος διδασκαλίας ανα διδακτικό αντικείμενο στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία λόγω της ένταξης της διδακτικής ενότητας «Εργαστήρια Δεξιοτήτων»
Συνιστώνται, πλέον των υφιστάμενων, 721 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με μεταφορά ισάριθμών θέσεων από την δευτεροβάθμια εκπαίδευσης».
Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε πώς κατανέμεται ο χρόνος ανά διδακτικό αντικείμενο στα εξαθέσια και άνω δημοτικά σχολεία
Το μάθημα της Γλώσσας διδάσκεται για εννέα (9) ώρες στις Α ́ και Β ́ τάξεις, για οκτώ (8) ώρες στις Γ ́ και Δ ́ και για επτά (7) ώρες στις Ε ́ και ΣΤ‘ τάξεις.
Το μάθημα των Μαθηματικών διδάσκεται για πέντε (5) ώρες στις Α ́ και Β ́ τάξεις και για τέσσερις (4) ώρες στις Γ ́, Δ ́, Ε ́ και ΣΤ‘ τάξεις.
Το μάθημα της Ιστορίας διδάσκεται για δύο (2) ώρες στις Γ‘, Δ‘, Ε‘ και ΣΤ‘ τάξεις.
Το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος διδάσκεται για τρεις (3) ώρες στις Α ́ και Β ́ τάξεις και για δύο (2) ώρες στις Γ ́ και Δ ́ τάξεις.
Το μάθημα της Γεωγραφίας διδάσκεται για μία (1) ώρα στις Ε‘ και ΣΤ‘ τάξεις.
Το μάθημα των Φυσικών διδάσκεται για τρεις (3) ώρες στις Ε‘ και ΣΤ‘ τάξεις.
Το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής διδάσκεται για μία (1) ώρα στις Ε ́ και ΣΤ‘ τάξεις.
Το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται για δύο (2) ώρες στις Γ‘ και Δ‘ τάξεις και για μία (1) ώρα στις Ε ́ και ΣΤ‘ τάξεις.
Η Αισθητική Αγωγή περιλαμβάνει τα μαθήματα: Εικαστικά, Μουσική και Θεατρική Αγωγή.
Το μάθημα των Εικαστικών διδάσκεται για δύο (2) ώρες στις Α ́ και Β ́ τάξεις και για μία (1) ώρα στις Γ‘, Δ‘, Ε‘ και ΣΤ‘ τάξεις.
Το μάθημα της Μουσικής διδάσκεται για μία (1) ώρα σε όλες τις τάξεις και το μάθημα της θεατρικής Αγωγής για μία (1) ώρα στις Α ́, Β ́, Γ ́ και Δ ́ τάξεις.
Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής διδάσκεται για τρεις (3) ώρες στις Α’, Β‘, Γ‘, και Δ’ τάξεις και για δύο (2) ώρες στις Ε ́ και ΣΤ‘ τάξεις.
Το μάθημα των Αγγλικών διδάσκεται για δύο (2) ώρες στις Α ́ και Β ́ τάξεις και για τρεις (3) ώρες στις υπόλοιπες τάξεις.
Η δεύτερη ξένη γλώσσα διδάσκεται για δύο (2) ώρες στις Ε ́ και ΣΤ‘ τάξεις.
Το μάθημα των Τ.Π.Ε. διδάσκεται για μία (1) ώρα εβδομαδιαίως σε όλες τις τάξεις.
Το Εργαστήριο Δεξιοτήτων διδάσκεται για τρεις (3) ώρες στις τάξεις Α‘ και Β‘, για δύο (2) ώρες στις τάξεις Γ ́ και Δ ́ και για μία (1) ώρα στις Ε‘ και ΣΤ‘ τάξεις.