Ένα νέο τοπίο στον δημόσιο τομέα έρχεται να διαμορφώσει το νομοσχέδιο για την τηλεργασία των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός Απριλίου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα και τη χορήγηση ενός μικρού επιδόματος για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων στο σπίτι για την τηλεργασία.
Η τηλεργασία θα παρέχεται σε οικειοθελή βάση, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε συνθήκες κρίσης.
Στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ενιαίου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή της τηλεργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες, η οποία θα παρέχεται σε οικειοθελή βάση, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε συνθήκες κρίσης, προκειμένου να προσαρμοσθεί το ελληνικό δημόσιο στα τρέχοντα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα μέσω της αξιοποίησης των μέσων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το δικαίωμα της τηλεργασίας θα το έχουν και όσοι θα προσληφθούν τώρα αλλά και στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους με τη σύμφωνη γνώμη του χωρίς μάλιστα να επηρεάζεται ο μισθός τους.
Αντιθέτως, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη χορήγηση ενός μικρού επιδόματος για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων που θα απορρέουν από την κατ’ οίκον εργασία και την προμήθεια του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού.
ΑΣΕΠ
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μάλιστα συζητήσεις για νέες προσλήψεις στο Δημόσιο αποκλειστικά με τηλεργασία, οι οποίες θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ, μετά το τέλος της πανδημίας. Οι συγκεκριμένες θέσεις θα είναι αποκλειστικά για τηλεργασία, όπως προαναφέρθηκε και δεν θα μπορούν να μετατραπούν σε δια ζώσης, ενώ θα προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη και δήλωση των υπαλλήλων. Ωστόσο, δεν θα μπορούν να μετατραπούν όλες οι θέσεις σε καθεστώς τηλεργασίας και το πιθανότερο είναι ότι εκτός θα μείνουν οι θέσεις πρώτης γραμμής, για παράδειγμα όσες σχετίζονται με εξυπηρέτηση πολιτών και φυσικά θέσεις εργασία που αφορούν τα νοσοκομεία και την αστυνομία και που εκ του αποτελέσματος δεν μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία.
Το νομοσχέδιο μάλιστα θα προβλέπει ακόμα και το χρόνο που θα μπορούν οι υπάλληλοι να τον διαθέτουν με τηλεργασία, με στόχο να μην αποκόπτονται εντελώς οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι από το εργασιακό περιβάλλον.
Αυτό, όπως εξετάζεται, θα μπορεί να γίνει με εφαρμογή τηλεργασία για συγκεκριμένες μέρες ανά μήνα ή ανά έτος.
Σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης της; τηλεργασία, ο προϊστάμενος κάθε υπηρεσίας θα είναι εκείνο που θα επιλέγει ποιοι μπορούν να υπαχθούν σε αυτή ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιείται η τηλεργασία μέσω κυλιόμενης βάρδιας.
Βασικές προϋποθέσεις τηλεργασίας
Βασικός εξοπλισμός που διευκολύνει την τηλεργασία όπως υπολογιστές και lap top και φυσικά internet.
Τα οφέλη της τηλεργασίας
Η καθιέρωση για την εξ αποστάσεως εργασία στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κρίθηκε αναγκαία, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά, όπως έχει καταδείξει η διεθνής πρακτική.
Η έρευνα της μέχρι τώρα διεθνής πρακτικής έχει δείξει πως με τη χρήση της τηλεργασία εξοικονομούνται πόροι, τόσο από το κράτος λόγω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών, όσο και από τους εργαζόμενους, καθώς γλυτώνουν βενζίνες και εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών για την μετάβαση από και προς την υπηρεσία τους.
Διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας, όπως είναι οι ΑμεΑ, καθώς και οι μητέρες με μικρά παιδιά, ενώ συμβάλει στην ισορροπία επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής (work – life balance) λόγω εξοικονόμησης χρόνου μετακίνησης, ρύθμισης χρόνου εργασίας κ.λπ.
Τα κύρια σημεία του Νομοσχεδίου
Με το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε επιδιώκεται:
Η ενδυνάμωση εργαζομένων λόγω της ενίσχυσης της αυτονομίας τους στην οργάνωση της εργασίας.
Η διευκόλυνση εργαζομένων που αντιμετωπίζουν μόνιμα ή πρόσκαιρα προβλήματα υγείας (π.χ. ΑμεΑ).
Η ισορροπία επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής λόγω εξοικονόμησης χρόνου μετακίνησης, ρύθμισης χρόνου εργασίας κλπ.
Η προσέλκυση στελεχών
Η εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών και των εργαζόμενων από τη μείωση των μετακινήσεων
Η αντιμετώπιση προκλήσεων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συνεπάγεται την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την προστασία περιβάλλοντος.
Η αποτελεσματική διαχείριση εργασίας σε περιόδους κρίσης, όπως της πανδημίας του covid-19
Η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημόσιου τομέα
Ο Υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου για την τηλεργασία συνιστά μία ιδιαιτέρως σημαντική καινοτομία για την ελληνική δημόσια διοίκηση, στα πρότυπα εργασίας που έχουν εφαρμόσει τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, η οποία στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους του Δημόσιου τομέα, δίχως να υπάρξει η παραμικρή επίπτωση στην μισθολογική κάλυψη των Δημοσίων υπαλλήλων και η παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Έλληνες πολίτες.
πηγή: e-dimosio.gr